Банкеръ Daily

Свят

Атина ще подпише отбранително споразумение със САЩ

Никос Дендиас

Следваща цел на гръцката дипломация е подписване на споразумение за взаимно отбранително сътрудничество със САЩ, пише днес гръцкият вестник "Та неа". Очаква се петгодишната спогодба да бъде подписана на 14 октомври във Вашингтон от външния министър на Гърция Никос Дендиас в рамките на посещението му и срещата му с американския държавен секретар Антъни Блинкън.

Атина иска да запази баланс в отношенията си с Вашингтон, след като подписа в Париж споразумение с Франция, отбелязва "Та неа".

По-рано тази седмица Гърция сключи стратегическо споразумение с Франция, което предвижда закупуването на три свръхмодерни френски фрегати и съдържа клауза за взаимна военна помощ между двете държави в случай на агресия от трета страна.

По думите на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис спогодбата с Париж не се противопоставя на отношенията Гърция - САЩ. "При добро стечение на обстоятелствата в следващите седмици Гърция ще подпише петгодишно споразумение със САЩ, потвърждавайки по този начин доброто ни сътрудничество в сектора на отбраната и външната политика",посочи Мицоктакис след срещата с френския президент Еманюел Макрон.

Окончателният текст на споразумението между Гърция и САЩ е в процес на преговори, посочва "Та неа" като допълва, че Гърция ще цели получаване на политическо изявление от страна на САЩ, че Вашингтон подкрепя Атина в Източното Средиземноморие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във