Банкеръ Daily

Свят

Атина призовава мигрантите да напуснат границите

Гърция призова стотици бежанци, които се събраха на полето близо до северната граница на страната, да се върнат в лагерите, в противен случай могат да бъдат наказани, предаде ''Ройтерс''.

Малки групи мигранти, включително деца, пристигнаха в четвъртък на полето до бежанския лагер в Диавата близо до границата със Северна Македония. В петък сутринта на мястото бяха разположени над 100 палатки, след като преди това в социалните медии се появиха новини относно планове за организирано движение за преминаване на северозападната граница с Албания в началото на април.

В Атина група от около 50 мигранти се събраха на главната железопътна гара, скандирайки ''Германия!“ и ''Отворете границите“.

''Искаме да стигнем до Солун и след това до границите“, казва Амин Омар, 27-годишен иракски кюрд,  ''Не знаем дали те са отворени.''

Гръцкият министър по миграционните въпроси  Димитрис Витсас призова  хората на границата да се върнат в центровете за настаняване.

"Това, че границите ще се отворят е лъжа.", каза той пред гръцката държавна телевизия ERT. "В международните договори има задължения, но има и санкции".

Полицията паркира автобуси на пътя в района, за да блокира достъпа.

Десетки хиляди бежанци и мигранти, предимно от Сирия, Ирак и Афганистан, са останали в Гърция, откакто балканските страни затвориха границите си през 2016 г. Този маршрут беше основният път за преминаване към Северна Европа.

Витсас каза, че се надява, те да напуснат през идната нощ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във