Банкеръ Daily

Свят

Атина постигна предварителна договорка с кредиторите

Гърция е постигнала предварителна договорка с международните си партньори, съобщи агенция Франс прес. Постигнахме споразумение на ниво служители по всички въпроси, разкри пред журналисти гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос, като добави че е доволен от направените договорки.  Ключов елемент от преговорите беше отварянето на гръцкия пазар за газ и електричество, който досега беше доминиран от държавата. В отделно становище екипът от преговарящи от страна на международните кредитори също потвърди тази информация.

Споразумението, включва серия от чувствителни политически мерки - във фискалната политика енергетиката, трудовия пазар, лошите кредити и приватизацията. То обаче може да открие пътя към нови кредити и да придвижи Гърция напред до връщането й към пълно пазарно финансиране.Споразумението трябва да бъде одобрено от финансовите министри на страните от еврозоната, на заседание, насрочено за утре.

Финалният вариант на споразумението се очаква да бъде изготвен и ратифициран на 22-ри януари. Заемът трябва да бъде изплащан до август 2018-та, когато Атина се надява да успее да стабилизира икономиката си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във