Банкеръ Daily

Свят

Атина отрече за сделка "дълг срещу мигранти"

Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Дзанакопулос отхвърли категорично обвиненията на опозицията за наличието на сделка "под масата", в рамките на която Гърция отстъпва по проблема с миграцията, за да получи по-благоприятни условия за държавния дълг, съобщава агенция АНА-МПА, като се позовава на негово интервю по радио "Алфа" .

Дзанакопулос определи сделката за дълга като добра, докато по мигрантския проблем заяви, че на Европейския съвет Гърция е защитила твърдо своята позиция от 2015 г., когато започна бежанската криза.

Според говорителя на гръцкото правителство в основата на Европейския съвет е било острото противопоставяне на две различни виждания. От едната страна е била позицията, изразена от Австрия и страните от Вишеградската група, която би довела до една Европа крепост с нови гранични проверки, които от своя страна биха причинили разделение между страните, но и обезсилване на Шенгенското споразумение - една авторитарна политика, която в крайна сметка не уважава демократичните процедури и самите бежанци. "От другата страна бяха страни като Гърция, Испания и Португалия, които защитават солидарността", каза Дзанакопулос и добави, че ако бъде прието искането на Гърция за събиране на семействата на мигрантите, това ще доведе до облекчение на ситуацията в страната.

Запитан дали в интервю за "Файненшъл таймс" премиерът Ципрас е оставил отворена възможността за двустранни споразумения по миграционния проблем, Дзанакопулос заяви категорично, че не става дума за двустранни споразумения, а за това, че "Гърция е готова да обсъди мерки за ограничаване на вторичния мигрантски поток към Германия".

Гръцкият правителствен говорител оцени съвместната декларация ЕС - Турция като положителна и отбеляза, че в Турция има 3,5 милиона бежанци и страната се нуждае от подкрепа от ЕС

Facebook logo
Бъдете с нас и във