Банкеръ Daily

Свят

Атина определи резултатите от референдума в Македония като противоречиви

Панос Каменос

Министерство на външните работи в Атина определи резултатите като „противоречиви“, въпреки че референдумът в Македония няма задължителен характер, съобщи кореспондентът на БНР в Солун Катя Пеева. Слабата активност показва скептицизъм, отбелязва министърът на външните работи Никос Кодзиас, но заяви, че Гърция остава свързана със споразумението от Преспа. В Гърция се отбелязва, че резултатите от референдума не са краят на договора от Преспа. Ципрас и Заев вече се споразумяха да се продължи политиката за европейска Македония.

Може би най-доволен от провала на референдума е гръцкият министър на отбраната - лидер на малката партия на националистите „Независими гърци“ Панос Каменос, които са категорично против всички аспекти на договора.

Консерваторите от „Нова Демокрация“, които реално спряха влизането на Македония в НАТО през 2008 година, като упражниха вето, отново обещават да направят всичко възможно за анулиране на договора. Позицията им е решаваща, защото се очаква според социологическите проучвания партията да състави самостоятелно правителство след следващите избори догодина.

Социалистите в страната също заявиха, че Ципрас и Заев са получили отговор както от гърците, така и от македонците. Темата за вота в Скопие е водеща новина в гръцките медии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във