Банкеръ Daily

Свят

Атина: Не сме отстъпили пред Македония срещу облекчаване на дълга

Македонският премиер Зоран Заев и Алексис Ципрас

Не сме дали нищо, за да получаваме нещо в замяна, заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас пред телевизионния канал ANT1, цитиран от агенция АНА-МПА.

Кодзиас коментира твърденията на доскорошния депутат от партията "Независими гърци" Димитрис Каменос и останалите коментатори, които видяха връзка между споразумението със Скопие за името и очакваното в четвъртък облекчаване на гръцкия външен дълг.

Кодзиас спомена "големия риск, който поема Скопие, като ни се доверява", но подчерта, че процедурата по прилагане на споразумението ще бъде внимателно следена и "ако промяната в конституцията (на Македония) не мине, всичко свършва".

Самият гръцки премиер Алексис Ципрас признава, че македонската сделка, която отваря пътя пред бившата югославска република да се стреми към членство в ЕС и в НАТО, е нещо отделно от въпроса за каквото и да било облекчаване на гръцкия дълг.

"Чувствам се като шахматист, който играе едновременно две партии, защото в един и същи момент /се развиват/ преговорите за името и решаващите преговори по въпроса за дълга", каза той пред ръководителя на спасителния фонд на еврозоната миналата седмица след пробива в разговорите с Македония.

Същевременно обаче добави: "Надявам се, че както постигнахме пробив в неделя, ще направим същото и следващата седмица в може би най-решаващите разговори за страната след осем трудни години".

Facebook logo
Бъдете с нас и във