Банкеръ Daily

Свят

Атина: Македония да влезе в НАТО и ЕС, но след смяна на името

Кодзиас и Димитров

Македония иска да бъде част различни международни организации и Гърция е готово да подкрепи тези усилия, но само след разрешаване на спора за името.

Това заяви гръцкият външен министър Никос Кодзиас на съвместна пресконференция с македонския му колета Никола Димитров след преговорите помежду им в Атина, съобщи БГНЕС.

"Това е условие и вярвам, че трябва и можем да постигнем добър компромис, който да бъде от полза и за двете държави. Да допринесем и да помогнем на нашите граждани, на нашите общества да разберат, че може да постигнем повече, ако преодолеем историческите пречки и не подклаждаме конфликти, които водят на никъде", изтъкна ръководителят на гръцката дипломация.

Той добави, че Гърция подкрепя териториалната цялост на Македония, подкрепя нейната стабилност, суверенитет и ненамеса на трети страни във вътрешните й работи. "Моят съвет към другите страни е да не се намесват в нашите отношения. Ние бяхме срещу всякакви санкции против нашата съседка, имаме прозрачна стратегия и не отстъпваме", каза още Никос Кодзиас.

Днес съм тук, за да търся подкрепа и за мен не е важно кой ще е победител, кой ще е по-добър в аргументирането, каза от своя страна македонският министър на външните работи Никола Димитров. Той допълни също, че основната задача, с която идва, е да поиска подкрепата на гръцкото правителство и на гръцкото общество.

Дипломатът отбеляза също, че е в интерес на самата Гърция това Македония да бъде европейска демокрация, която да влезе в НАТО и да започне преговори за членство в ЕС. Той обаче посочи, че това е едва първата му среща с Кодзияс и пред двете държави остава открит дълъг път.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във