Банкеръ Daily

Свят

Атина: Газовата връзка с България е общ интерес за цяла Европа

Гръцкият енергиен министър Йоргос Статакис посочи интерконтекторът между Гърция и България като проект с особено стратегическо значение и проект от общ интерес за цяла Европа. 

Статакис отчете, че  процедурата по изграждането на газовата връзка е в напреднал стадий. В Северна Гърция изграждането на отсечката за трансфер на азерски газ е "готова на 90 %", заяви Статакис.

Очаква се интерконекторът да влезе в експлоатация през 2020 г. и да снабдява България с природен газ от Азербейджан чрез връзката Комотини-Стара Загора.

Изграждането на връзката ще гарантира на България природен газ от Каспийския регион, както и американски втечнен газ от Гърция.

В средата на септември българо-гръцката проектна компания ICGB отвори заявленията за участие в търга за строителството на интерконектора и се оказа, че общо 11 фирми и консорциуми изразяват желание да се ангажират с тези дейности, чиято прогнозна стойност е 145 млн. евро без ДДС. 

Някои от най-големите строителни фирми у нас се наредиха на опашката.Става дума за "Джи Пи груп" АД, "Главболгарстрой" ЕАД и "Трейс Груп Холд" АД.

Българската академия на науките пък спечели поръчката за извършаването на археологически разкопки с оферта от около 2 млн. лева.

Сега предстои да бъде избран и доставчик на тръбите. Прогнозната стойност този конкурс е 60 млн. евро, но от известно време той е замрял на етапа "подаване на оферти".

Facebook logo
Бъдете с нас и във