Банкеръ Daily

Свят

Атентаторът от "Рейна" е имал връзки с разузнаване

Атаката в Новогодишната нощ срещу истанбулския нощен клуб „Рейна" е извършена професионално и в нея е замесена разузнавателна организация. Това заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш. „Изглежда, че нападението от „Рейна" не е просто действие на терористична организация, но има замесена и разузнавателна служба. Това е един изключително добре планирано и организирано действие", заяви Куртулмуш в телевизионно интервю.

По-рано групировката „Ислямска държава" пое отговорност за нападението, при което в новогодишната нощ мъж откри стрелба по празнуващи в популярно истанбулско нощно заведение. При атаката бяха убити 39 души, а други 70 са ранени.

През последните две седмици десетки души на територията на Турция бяха арестувани и разпитани във връзка с нападението. Полицията съобщи, че знае самоличността на извършителя, който все още е на свобода, но не разкри името му. Предполага се, че той е етнически уйгур - турскоговорящо мюсюлманско малцинство в Западен Китай със значителна диаспора в Турция.

По-рано властите съобщиха, че според тях атентаторът е действал сам, но също така може да е бил част от терористична клетка, която му е помогнала да организира удара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във