Банкеръ Daily

Свят

Атентаторът от Барселона е 17-годишен

Испанската полиция издирва нов главен главен заподозрян за кървания терор в Барселона. По данни на местните медии става въпрос за 17-годишния Муса Укабир, по-малкия брат на Дрис Укабир, който бе задържан от властите в четвъртък. Най-вероятно именно той е физическият извършител на атентата.

Муса Укабир е испански гражданин, тъй като, заедно с брат му, са родени в испанския анклав в Мароко - Мелия.

По предварителни данни Муса е откраднал паспорта на брат си и е наел два минивана под негово име. Единият от тях е бил използван за атаката. Другият е бил паркиран на известно разстояние. Смята се, че Муса е възнамерявал да избяга с него, но в крайна сметка се е измъкнал пеша.  Тази хипотеза е потвърдена от показанията на Дрис Укабир.

Полицията смята, че Муса Укабир може да е въоръжен.

Той е отправял провокативни съобщения в социалните мрежи, като едно от тях гласи: "Ако бях цар на света, щях да убия всички неверници." Бил е арестуван преди заради насилие, но не е бил подозиран в екстремизъм.

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон каза, че все още се издирва един човек след двата атентата - в Барселона и Камбрилс.Той заяви, че полицията засега не знае дали издирваният може да навреди на хората.

Снощи бял миниван се вряза в будка за продажба за вестници на площад "Каталуня", близо до централния булевард „Ла Рамбла”, блъскайки по пътя си преминаващите оттам хора. Колата се е движила около 600 метра на зигзаг с 80 км/час преди да спре. 14 души са жертвите на атаката, сред тях дете на 3 г.

При втора атака - около полунощ в Камбрилс, бяха ранени 6 души. Петима терористи бяха убити.

Испанските власти предполагат, че клетка от осем души може би е извършила атаките в Каталуния и че групата е планирала да използва бутилки с пропан бутан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във