Банкеръ Weekly

Свят

Атаката в Лондон е моделът на бъдещето

Полицията не може да е навсякъде.

Атаката до парламента в Лондон, при която загинаха най-малко четирима души, включително и извършителят, следва един все по-налагащ се модел на терористични действия, показва анализ на "Файненшъл таймс".

Самотен нападател използва автомобила си, за да гази хора, и атакува полицай с нож в центъра на голям европейски град, като концентрира върху себе си цялото медийно внимание - тази картина все по-често се повтаря и заплашва да се превърне в повече или по-малко обичайно явление.

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението чак на другия ден, но междувременно социалните канали, използвани от привържениците на групировката, бяха залети от ликувания на нейни привърженици. Това се случи точно една година след терористичното нападение в Брюксел, при което при три координирани самоубийствени взривявания бяха убити 32-ма души. В месеците след атаката в белгийската столица мерките за сигурност в Европа бяха силно затегнати и джихадистите призоваха привържениците да предприемат нападения именно от типа на лондонското. То силно напомня на атаките в Берлин през декември и Ница през юли миналата година, когато пак самотни нападатели, неорганизирани в терористични мрежи, използваха камиони, за да се врежат в множество хора. Този вид атаки вероятно са моделът на бъдещето, посочва "Файненшъл таймс".

Реакцията на силите за сигурност в Лондон беше бърза, изтъква вестникът. Районът на парламента е добре охраняван и нападателят бе бързо спрян от изстрелите на полицаите. Този развой на събитията обаче не бива да носи успокоение, защото подобно нападение, проведено в по-слабо защитен район, ще бъде обуздано по-бавно и би довело до много повече жертви. Ефектът от мерки като ограждане на определени обекти с бетонни заграждения също е ограничен поради невъзможността такива да бъдат поставени навсякъде.

Със засилването на натиска срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак желанието й да нанася удари по цивилното население на противниците й само ще се засилва. Групировката няма да се откаже от извършването на зрелищни въоръжени нападения там, където може, но междувременно няма да пропуска и възможности за по-прости, но не по-малко смъртоносни атаки като тези от Ница, Берлин и Лондон, смятат представители на западните служби за сигурност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във