Банкеръ Daily

Окървавените протести в САЩ

Атака срещу Тръмп или война срещу икономическо неравенство?

Дизайнерът Мариана Карагеоргиева от 22 г. живее в Манхатън, Ню Йорк. Без изобщо да предполага, в един момент тя се озовава в окото на бурята - когато демонстрациите в САЩ, избухнали уж срещу расовото неравенство, някак естествено прекрачват границата и достигат пика на бруталността. Според нея умишлено създадено и насила поддържано икономическо неравенство между бели и тъмнокожи в САЩ не съществува. Това е дежурното оправдание, с което крайно левите демократи прикриват истинската си цел - чрез безредици и ексцесии към политически и икономически хаос.

Какъв е интересът от провокациите?

Според Карагеоргиева, единствената причина са предстоящите президентски избори и значителната преднина на Доналд Тръмп, която - според социологическите агенции - го прави почти сигурен обитател на Белия дом за още един мандат.

Както можем да се досетим, опонентите му не са особено доволни от този факт и прибягват до всевъзможни способи, за да уязвят Тръмп и да осуетят евентуалния му успех през ноември.

Всеобщо мнение сред жителите на мегаполиса е, че паниката около COVID-19 също е част от сценария. Добра режисура, но лошо изпълнение? От разговора с Мариана Карагеоргиева стана ясно, че ужасяващите статистически данни за жертвите на пандемията в САЩ, разпространявани от американските и световните медии, са силно преувеличени.

В началото на месец май, например, бе обявено, че починалите от коронавирус в Ню Йорк са надхвърлили 20 000 души. Според Мариана Карагеоргиева обаче точно по това време голяма част от болниците в мегаполиса и околностите му са били... празни. Явно порочната практика да се вписват като починали от COVID-19 хора, които всъщност са си отишли от този свят заради онкологични или други тежки и труднолечими заболявания, също е намерила благодатна почва...

Припомняме, че един от доводите в предизборната кампания на Тръмп беше, че се отчете сериозен спад в безработицата, като същата достигна до 3-4 процента, а икономиката на САЩ беше в разцвет. В този ред на мисли, за демократите би била добре дошла един вирус от ранга на COVID-19, който да удари с тежък юмрук по икономиката и всичките усилия и резултати от работата на настоящия президент да отидат на вятъра.

По същия начин стои и въпросът с масовите безредици на чернокожите американци след смъртта на Джордж Флойд. Запитана как органите на реда се справят с целенасочените нападения срещу тях и какви са реалните им правомощия, Мариана Карагеоргиева сподели, че на практика полицията в Ню Йорк е изцяло в пасивна позиция. А според функциите им, полицаите били поставяни в две категории - пасивни наблюдатели и активни зрители.

Като една от причините, заради които ченгета в Голямата ябълка са с ограничена свободата на действие, българката сочи... Киара - 25-годишната дъщеря на нюйоркския кмет Бил де Блазио. Тя прекарва доста дълго време в предните редици на протестиращите срещу расовата дискриминация, докато накрая е арестувана за хулиганско поведение.

Съвсем естествено, след като става ясно коя е тя, Киара е освободена незабавно. На специален брифинг Бил де Блазио заявява категорично, че се гордее с дъщеря си и ще продължи да я поощрява в позицията ѝ.

И само тук-там в общественото съзнание продължава да просветва една "лампичка": години наред Киара е имала проблем със забранените субстанции и често е създавала проблеми с неадекватното си поведение... 

Друг интересен факт е, че около 900 затворници с леки присъди бяха освободени в Ню Йорк уж заради заплахата от разпространението на коронавирусната инфекция. Същите в момента обикалят по улиците и създават безредици.

Според Мариана Карагеоргиева, демонстрантите са били значително улеснени, като по улиците на Манхатън удобно са били наредени купчини с тухли, с които да разбиват магазини и заведения и да създават погром.

Какви са прогнозите на жителите на Голямата ябълка? Очакват ли нова вълна на насилие и провокации или напрежението започва да стихва?

Карагеоргиева е категорична, че поводи за нови демонстрации и протести ще продължат да се появяват непрекъснато - до самите президентски избори.

Според нея, демократите няма да се откажат, докато не съсипят имиджа на Доналд Тръмп. Проблемът им е, че в устрема си крайно левите пресолиха манджата, отклониха се от иначе добре режисираната постановка и палачинката взе да се обръща срещу тях. С такава сила, че доста техни традиционни симпатизанти и избиратели открито започнаха да изразяват разочарованието си и да дават заявки, че са готови да преминат във вражеския лагер и да гласуват за Доналд Тръмп.

 

Гергана Спасова

Facebook logo
Бъдете с нас и във