Банкеръ Daily

Свят

Атака на хакери на лабораторията, изследваща коронавируса в Оксфорд

Група неизвестни хакери е разбила компютърната система, която се занимава с изследванията на коронавируса в отделението по структурна биология (Strubi) в  Оксфордския университет. За това са съобщили на Forbes от пресслужбата на висшето училище.

"Ние идентифицирахме и изолирахме проблема и сега продължаваме разследването", заявяват от университета. Инцидентът не е повлиял на клиничните изследования, които провежда университета, тъй като лабораторията Strubi не работи в това направление. Представители на университета са съобщили за произшествието в Националния център по киберсигурност (NCSC), който се е включил в разследването на хакерската атака.

От Forbes са се обърнали към университета за коментар, след като получили съобщение за това, че група неизвестни хакери се опитват да  продадат информация, взета от Strubi. За подтвърждение на факта на взлома хакерите са публикували снимки на компютърния екран, на който са били показани базата данни и архив от електронната поща, а също така и интерфейс на програмата, която контролира работата на лабораторното оборудоване. Снимките са с дати 13 и 14 февруари. Имало е опасност хакерите да попаднат на събраните в лабораторията данни за молекулярната структура на коронавируса.

Съобщението на хакерите е привлякло вниманието на шефа на специализираната в областта на компютърната безопасност компания Hold Security Алекс Холден. По неговите думи, хакерите използвали португалски език и съобщили, че сред техните жертви били също така и университети в Бразилия.

А източници на вестник Daily Telegraph от британските служби по сигурността отбелязали, че на този етап не трябва да се  изключва и това, че във взлома може да са замесени и специалните служби на някоя друга страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във