Банкеръ Daily

Свят

Астронавтите на "Аполо 8" правят първото "лунно" коледно послание

Първата снимка, направена от човек на цялата Земя, вероятно от Уилям Андерс.

Астронавтите на космическия кораб "Аполо 8" стават първите хора, които извършват орбитален полет около Луната. Те правят десет обиколки около естествения спътник на Земята и излъчват Коледен телевизионен сигнал, който е една от най-гледаните телевизионни програми.

Корабът "Аполо 8" е изстрелян на 21 декември 1968 г. от Космическия център "Кенеди" във Флорида. След две обиколки около Земята са включени двигателите на третата степен и астронавтите се отправят на път към Луната.

"Аполо 8" (Apollo 8) е първият пилотиран космически кораб, напуснал земната орбита и достигнал Луната. Това е втората пилотирана мисия по програмата "Аполо" на НАСА. Целта на експедицията е достигане на естественият спътник на Земята, влизане в окололунна орбита, заснемане и набелязване подходящи места за прилуняване на бъдещи мисии, завръщане и приводняване в предварително набелязан район на родната планета.

Франк Борман е командир, Джеймс Ловел - пилот на командния модул, а Уилям Андерс - пилот на лунния модул, като те стават първите хора видели с очите си Обратната страна на Луната.
Членовете на екипажа на "Аполо 8" са пионери в няколко дяла от пилотираните космически полети. Те за първи път излитат с тристепенната "Сатурн V", използвайки третата степен на ракетата за ускоряване и напускане на околоземната орбита, достигайки най-висока скорост от 10.82 км/секунда.

По време на полета за първи път екипаж извършва маневра за влизане в орбита около друго космическо тяло без команди от Земята. При навлизането в зоната на космическа радиосянка е включен двигателят на Командния модул и "Аполо 8" става първият пилотиран космически кораб станал спътник на Луната. Направени са много снимки и топографски измервания, като са набелязани и картографирани специфични лунни обекти за бъдещите посетители на нашият естествен спътник.

За първи път са фотографирани изгревът и залезът на Земята върху лунния хоризонт.

В навечерието на Коледа астронавтите излъчват пряко телевизионно предаване продължило 24 минути, като са показани лунните пейзажи от камерата, която те носят със себе си.

"Аполо 8" прави общо десет лунни обиколки и отново на обратната страна на Луната е включен главният двигател за ускорение и преминаване в балистична траектория, която води кораба по обратния път към Земята. Те прекарват в орбита 6 дни и 3 часа.

Спускаемата капсула се приводнява в южният Пасифик призори на 27 декември и астронавтите са качени на борда на самолетоносача "USS Yorktown" (CV-10) 90 минути по-късно.

сн 321173

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във