Банкеръ Daily

Свят

АстраЗенека защити ефикасността на ваксината си за хора над 65

Фармацевтичната компания "Астра Зенека" защити ефикасността на ваксината си срещу Ковид-19 за хората над 65 години след германската препоръка тя да бъде използвана само за хора от 18 до 64 години, съобщи АФП.

"Последните анализи . . . подкрепят хипотезата за ефикасност на ваксината в групата над 65-годишните" - заяви говорител на британско-шведската компания в очакване на решението на Европейската агенция по лекарствата за използването на ваксината.

Британският министър-председател Борис Джонсън подчерта, че британският регулаторен орган е оценил ваксината като "много добра и ефикасна", както и предлагаща "висока степен на защита".

Във Великобритания ваксината е разрешена за употреба и за възрастното население.

Националната здравна служба на Англия също защити ваксината срещу Ковид-19 на "Астра Зенека", като заяви, че тя осигурява насърчителен имунен отговор у възрастните хора, дори и данните за точното му ниво да са оскъдни.

Тази реакция беше предизвикана от неокончателна препоръка на германската експертна комисия от института по вирусология "Роберт Кох" ваксината на "Астра Зенека" да се поставя само на хора до 65 години.

Причината за препоръката е, че комисията няма данни от производителя за това каква имунна реакция предизвиква ваксината у хора над 65-годишна възраст, съобщиха световните информационни агенции.

Препоръката не означава, че ваксината вече може да се използва. За това е необходимо разрешение от Европейската агенция по лекарствата, което се очаква днес.

"Астра Зенека" отрече в понеделник ваксината й срещу Ковид-19 да не е много ефикасна за хората над 65 години след такива публикации в германски издания.

Германското министерство на здравеопазването посочи, че от 341 души, ваксинирани в групата над 65 години, само един се е заразил с новия коронавирус. Това означава, че препоръката на експертната комисия не се основава на статистически значими данни.

Главният изпълнителен директор на "Астра Зенека" Паскал Сорио каза, че компанията има по-малко данни за възрастните от останалите производители на ваксини, защото ваксинацията им е започнала по-късно.

"Но ние имаме данни за силно производство на антитела срещу вируса у възрастните, подобно на това у по-младите хора" - каза той пред в. "Велт" по-рано тази седмица.

Въпросът доколко ваксината на "Астра Зенека" защитава възрастните, обаче остава, предаде Асошиейтед прес. Само 12 процента от участниците в изпитанията са били над 55 години и те са включени по-късно. Затова не е имало достатъчно време да се проследи дали те се разболяват по-малко от неваксинираните.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан подчерта, че препоръката на комисията не е окончателна и решението ще бъде взето едва след като е разрешена употребата на ваксината. Той добави обаче, че от есента се обсъжда, че има "малко данни . . . не лоши данни, а малко данни" за ефективността на ваксината на "Астра Зенека" при по-възрастните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във