Банкеръ Daily

Свят

"АстраЗенека" ще достави на ЕС с 60% по-малко ваксини

Фармацевтичната компания "АстраЗенека" ще достави с 60% по-малко ваксини от предварително предвидените за Европейския съюз през първото тримесечие на годината. Причината са производствени проблеми, предадоха световните агенции. До края на месец март от препарата ще бъдат осигурени 31 млн. дози, а не 80 млн. 

Новината идва, след като "Пфайзер"/ "Бионтех" забавиха доставките на тяхната ваксина през седмицата. Остава под въпрос дали ограничените количества ще възпрепятстват плана за ваксинация в ЕС. 

Компанията планира начало на доставките за блока на 15 февруари. Европейската агенция по лекарствата обяви, че може да вземе решение за ваксината на „АстраЗенека“ на 29 януари.

Говорител на компанията заяви, че няма да има закъснение в планираното начало на изпращането на ваксината, ако се получи одобрение от ЕС.

"Представители на "АстраЗенека" обявиха закъснения в доставката на ваксини спрямо предвижданията за първото тримесечие на годината. Еврокомисията и страните членки изразяват дълбокото си недоволство по този въпрос. Настоявахме за точен график на доставките на базата, на който страните членки да планират ваксинационните си програми, при условие че бъде разрешено пускането на пазара на ваксината", посочи  европейският комисар по здравеопазване Стела Кириакидис.

ЕС има сделка за закупуването на най-малко 300 млн. дози от "АстраЗенека" с опция за допълнителни 100 млн. дози.

Компанията се е ангажирала да достави над 3 млрд. дози по света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във