Банкеръ Daily

Свят

AstraZeneka отрече да е отказвала преговори с ЕС

Биофармацевтичната компания "Астра Зенека" обяви, че не се е оттеглила от разговори с Европейския съюз за ваксината срещу коронавируса и планира да се срещне с представители на общността по-късно днес в Брюксел, предаде Асошиейтед прес.

"Можем да потвърдим, че не отказваме. Ще присъстваме на срещата с представители на ЕС по-късно днес“, се казва в изявление на "АстраЗенека".

Съобщението беше направено след като представители на ЕС казаха по-рано днес, че компанията се е оттеглила от срещата за обсъждане на забавените доставки на ваксина за 27-членния блок.

Преди това изпълнителният директор на "АстраЗенека" Паскал Сорио заяви в интервю за водещи европейски медии, че компанията няма договорни задължения, а само трябва да положи "възможно най-голямо усилие".

Според източника на информацията за отказа на фирмата да участва в срещата компанията планирала да отговори писмено на искането на еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириакиду за повече информация.

През август Еврокомисията се договори да закупи от компанията 300 млн. дози за 750 млн. евро с възможност за още 100 млн. ваксини.

Три месеца по-късно Великобритания договори 100 млн. дози.

Сорио обаче твърди, че договорената с ЕС бройка не е задължителна.

Спорът между "Астра Зенека" и ЕС засили безпокойството от поява на "ваксинационен национализъм", тъй като държавите членки, които с всички сили се опитват да сложат край на пандемията и да се върнат към нормален живот, се стремят по всякакъв начин да получат колкото се може повече дози ваксина, колкото се може по-бързо, посочва АП.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във