Банкеръ Daily

Свят

AstraZeneka отказа да преговаря с ЕС за липсващите ваксини

Европейската комисия потвърди, че представителите на "АстраЗенека" са отказали участие в нова среща, посветена на липсващите ваксини, поръчани от ЕС.

Говорител на комисията уточни, че тази сутрин от дружеството не са изпратили представител за насрочена поредна среща онлайн. Комисията, представители на държавите от ЕС и на дружеството тази седмица разговаряха няколко пъти.

Според говорители на ЕК производителят, получил голямо европейско финансиране за разработването на ваксина, не дава ясни отговори защо липсват количествата, поръчани от ЕС миналата есен. Предвижда се в петък европейската лекарствена агенция да одобри ваксината на "АстраЗенека" и това да бъде третият препарат, използван в имунизационната стратегия на ЕС срещу Ковид-19.

Държавите членки на ЕС обмислят да заведат дело срещу "Астра Зенека" за нарушаване на договорите за доставки, ако фармацевтичната компания не спази графика си за доставка на ваксините срещу COVID-19, заяви вчера латвийският външен министър Едгарс Ринкевич.

Той каза пред латвийското радио "Делфи", че страните от ЕС трябва да предприемат координирани правни действия. 

Всяка държава членка има отделен договор за доставка с компанията, отбелязва Ройтерс.

"Астра Зенека", която разработи ваксина с Оксфордския университет, каза в петък, че може да не успее да изпълни зададените цели за доставяне на определено количество дози до края на март.

По-рано за затруднения в доставките съобщиха и от "Пфайзер" - първата ваксина с европейско одобрение. ЕС очаква тези трудности да отпаднат до края на седмицата, но се опасява дали намеренията до есента да бъдат ваксинирани 70 на сто от пълнолетните европейци ще бъдат постижими.

Facebook logo
Бъдете с нас и във