Банкеръ Daily

Свят

"АстраЗенека" обяви ново закъснение на доставките за ЕС

Групата "АстраЗенека" (AstraZeneca) обяви днес нови закъснения на доставките на нейната ваксина срещу КОВИД-19 за ЕС, мотивирайки се с ограничения в износа, предаде Франс прес.

Заради затруднения в производството групата реши да използва производствените си мощности извън ЕС, за да доставя ваксината за 27-те, но "за жалост ограниченията в износа ще свият доставките през първото тримесечие, а вероятно и през второто", съобщи говорител на "АстраЗенека".

По-рано премиерът Бойко Борисов каза, че България е поръчала най-много ваксини от „АстраЗенека“, защото нейните клинични изпитания и одобрения са били първи. Като аргумент за закупуването на ваксините той изтъкна и цената им. "Разликата в цените не е малка. Ако едната е няколко единици долара, другата е 1-15 отгоре. Търговската война между фирмите, е като в заведенията. Ако едното работи за 4 лева, а другото за 15 при същите условия, къде ще си изпиеш кафето?", запита Борисов.

Той беше категоричен, че могат да се поставят само ваксини, които да са одобрени от ЕС. „Ако сега руската ваксина, която си е дала документите в ЕМА, е одобрена, ние ще закупим и от нея. Китайската още не е подала документи в ЕМА. Пазарът на лекарствата е доста регулиран“, обясни Борисов. Той увери, че щом стане разрешена китайската ваксина от ЕМА, ще бъде разрешена и от българската агенция по лекарства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във