Банкеръ Daily

Свят

АстраЗенека не откри връзка между ваксината ни и съсиреци

Фармацевтичната компания АстраЗенека съобщи в неделя, че е извършила проучване на хората, на които е поставена ваксината й срещу КОВИД-19, което не е показало сведения за увеличен риск от образуване на кръвни съсиреци след употребата й, предаде Ройтерс.

Проучването е било извършено по отношение на 17 милиона души, ваксинирани в Европейския съюз и Обединеното кралство.

"Внимателно проучване на всички налични данни за безопасност при над 17 милиона души, ваксинирани в Европейския съюз и Обединеното кралство с ваксината на АстраЗенека срещу КОВИД-19, не е показало никакви данни за увеличен риск от белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения в никоя от определените възрастови групи, пол, партида или в която и да било конкретна страна", се казва в съобщението на компанията.

Властите в Дания, Норвегия и Исландия спряха употребата на ваксината заради съмнения около случаи на кръвни съсиреци, а Австрия преустанови употребата на определена партида миналата седмица, докато тече разследване на смърт поради смущения в коагулацията.

В неделя Ирландия временно спря ваксината на АстраЗенека като "предпазна мярка".

Фармацевтичната компания обяви, че се провеждат допълнителни тестове от нея и от европейските здравни власти и никой от повторните тестове не е показал причини за безпокойство.

Няма никакви потвърдени проблеми, свързани с която и да било от партидите на ваксината в Европа и останалия свят, заявява компанията.
В петък България също спря употребата на ваксината на АстраЗенека, докато се изяснят причините за смъртен случай след поставянето й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във