Банкеръ Daily

Свят

"АстраЗенека" набира 30 000 доброволци за изпитание на ваксината си в САЩ

Компанията "АстраЗенека" обяви, че започва да набира доброволци за изпитанията на проектоваксината си срещу новия коронавирус в САЩ с 30 000 души, съобщи Ройтерс.

Изпитанията се финансират от САЩ и се изпълняват към програмата за ускорено разработване, производство и разпространение на ваксина или лечение за Ковид-19. Участниците в тях ще получат или две дози от експерименталната ваксина AZD1222 през четири седмици, или плацебо.

"АстраЗенека" разработва ваксината с Оксфордския университет. Изпитания в късна фаза на ваксината се правят също във Великобритания, Бразилия, РЮА. Планирани са и в Япония и Русия. В световен план в тях ще участват 50 000 души.

Американското изпитание ще оцени дали ваксината може да предотврати Ковид-19 или тежка форма на болестта.

След пандемията създаването на ваксини и бързото им пускане в употреба ще е все по-голям приоритет. Изкуственият интелект и машинното обучение ще бъдат активно прилагани за тази цел. Дори в момента този тип технологии се използват за разработването на ваксина за Covid-19, но предстои процесите да се прецизират и да станат по-ефективни, смятат в международната технологичната компания DataArt.

Facebook logo
Бъдете с нас и във