Банкеръ Daily

Свят

"АстраЗенека" е открила начин да подобри ефективността на своята ваксина

Разработчиците на ваксината срещу COVID-19, създадена от Оксфордския университет и британско-шведската компания "АстраЗенека", са открили начин да осигурят на препарата ефективност над 90 на сто. Това заявява в публикувано днес интервю за "Сънди таймс" изпълнителният директор на фирмата Паскал Сорио.

"В един момент ще публикуваме тези данни", уверява той.

Ефективността на одобрената вече във Великобритания и ЕС ваксина на "Пфайзер"/"Бионтех" достига 95 процента, на препарата, предлаган от "Модерна" - 94,5 на сто и приблизително на същото ниво е ефективността на руската ваксина "Спутник V", напомня агенцията.

"АстраЗенека" смята също да провери доколко ще може нейният медикамент да защитава хората от новия генетичен вариант на COVID-19, открит във Великобритания, добави Сорио.

На 21 декември Руският фонд за преки инвестиции, руският институт "Гамалея", разработил ваксината "Спутник V", "АстраЗенека" и руската компания "Р-фарм" подписаха споразумение за клинични изследвания на комбинация от антикоронавирусни ваксини - съвместно използване на "Спутник V" и препарата на "АстраЗенека", с цел да се получи по-трайна защита на човека от новия патоген. 

Проучванията ще започнат в най-скоро време, посочва ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във