Банкеръ Daily

Свят

AstraZeneca възобнови клиничните изпитвания на ваксината срещу коронавируса

Изпитванията на ваксината срещу новия коронавирус, разработена от Оксфордския университет съвместно с британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca, са възобновени във Великобритания. Това става ясно от съобщение, разпространено от компанията в събота.

Клиничните проучвания на експерименталната ваксина срещу Ковид-19 продължават след като Агентството по контрола на лекарствените средства и изделията с медицинско предназначене е подтвърдило, че това е безопасно. 

На 6 септември фармацевтичната компания "Астра Зенека" обяви, че временно спира клиничните проучвания на своята експериментална ваксина срещу Ковид-19 след появата на страничен ефект при пациент. Третата фаза на клиничните изпитвания на ваксината беше спряна във Великобритания, Бразилия, САЩ, ЮАР, Япония и Русия. Такова спиране имаше вече веднъж през юли.

Плановете на компанията предвиждат в близко време от ваксината да получат 50-60 хил. доброволци, в това число и 30 хил. жители на САЩ, където третата фаза на изпитванията са започнали в края на август. В Русия е започнала процедурата за подбор на участниците, като никой от тях засега не е получил от ваксината.

AstraZeneca започна проучванията още през април, а към момента е осигурила по целия свят достатъчно производствени мощности, за да може да произведе около 3 млрд. дози от препарата, ако той се окаже достатъчно ефективен. Компанията е сключила предварителни договори за доставката на 400 млн. дози от ваксината на САЩ, още 400 млн. дози на страните от Европа, в това число на Италия, Нидерландия, Франция и Германия, а също така 100 млн. дози на Великобритания. 

Над 1 млрд. дози компанията планира да предостави на развиващите се страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във