Банкеръ Daily

Свят

AstraZeneca поиска одобрение на ваксината си от европейския регулатор

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи днес, че е приела молба за оторизация на ваксината срещу COVID-19, разработена от Оксфордския университет и от британско-шведката фармацевтична група AstraZeneca. Oт там уточняват, че ще разгледат молбата по ускорена процедура. 

Оценката на ваксината ще се извършва в ускорен режим, а най-вероятно на 29 януари ваксината ще получи одобрение за приложение в ЕС. 

Оказва се, че толкова кратка времева рамка за оценката е възможна, защото ЕМА вече е разгледала някои данни за ваксината по време на текущ преглед. В тази фаза, регулаторът е оценил данните от лабораторните изследвания, от качеството на ваксината и някои доказателства за безопасността и ефикасността ѝ от междинните анализи по време на клиничните изпитания в Обединеното кралство, Бразилия и Южна Африка.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че при положително становище на лекарствената агенция, разрешението за пазарен достъп ще бъде издадено много бързо. При одобряването на първите две ваксини ЕС даде разрешение в същия ден, в който лекарствената агенция се произнесе положително. 

По-рано европейският регулатор одобри използването на две ваксини срещу коронавирус в Европейския съюз, едната от които беше разработена от Pfizer и BioNTech, а втората - от Moderna.

Очаква се да пристигнат в България 4.5 милиона от ваксините на "Астра Зенека", които ще стигнат за ваксинирането на 2,5 милиона български граждани. Това съобщи преди дни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във