Банкеръ Daily

Свят

Ашраф Гани е в Абу Даби

Избягалият от Афганистан президент Ашраф Гани се намира в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби, заяви афганистанската телевизия "Кабул нюз", цитирана от ТАСС.

В неделя вечерта, няколко часа преди талибаните да влязат без бой в Кабул, Гани напусна страната.

По-рано същата телевизия твърдеше, че той е заминал първо за Таджикистан, а после - за Оман. А според вестник "Хащ е субх дейли" Гани бил излетял за Оман от Узбекистан. Няма официална информация къде се намира афганистанският президент. Самият той написа във Фейсбук, че е решил да се оттегли, за да предотврати кръвопролитие.

Твърди се, че членове на създадения в Кабул съвет за мирно предаване на властта били предлагали на Гани да му предаде правомощията си, но той отказал.

Според агенция Блумбърг в катарската столица Доха още няколко седмици преди падането на Кабул били започнали преговори за предаване на властта на талибаните, така че някои представители на предишната афганистанска власт да влязат в новите управленски структури. Тази схема обаче била обезсмислена от бягството на Гани.

Говорителят на талибаните Забиулла Муджахид каза, че движението води консултации за новата политическа система на Афганистан, включително с ръководителя на на Съвета за национално помирение Абдула Абдула.

Facebook logo
Бъдете с нас и във