Банкеръ Daily

Свят

Ашхабад – градът на сградите от бял мрамор

Град Ашхабад
S 250 976f208c 24fa 417b af21 e2327a704d5e

Най-скъпият град за живеене и работа в чужбина през 2021 г. е Ашхабад, столицата на Туркменистан - страна от Централна Азия, според годишния доклад на компанията за управление на активи Mercer. Този град се изкачи с едно място по-нагоре в индекса на City of Cost of Living и измести Хонконг от първата позиция.

Повечето от градовете в първата десетка са делови центрове в Азия и Европа, в които стремителният икономически ръст води до още по-стремителен ръст на разходите за живот.

Ашхабад е по-скоро изключение от това правило. Работата е там, че прекомерно високите разходи за живот за чуждестранните работници в Ашхабад са свързани не с ръста на благосъстоянието на града и страната, а по-скоро с тежката икономическа криза. Столицата на Туркменистан целенасочено вървеше към този "успех" и от второто мяста през миналата година, благодарение на неотслабващия ръст на инфлацията, уверено се премести на върха на рейтинга. В столицата на Туркменистан инфлацията е скочила с 11% към миналата  година.

Индексът анализира разходите за живот в 209 града, като сравнява харчовете за повече от 200 продукта, включително храна, стоки за бита, транспорт и жилища.

Ашхабад (на туркменски: Aşgabat; от 1919 до 1927 г. – Полторацк) е столицата и най-големият град на Туркменистан с над милион жители. Разположен е между планината Копетдаг на юг и пустинята Каракум (буквално „черен пясък“) на север. Пустинята заемаща около 70% от територията на страната, с площ около 350 хил. кв. км2.

Основан през 1881 г., градът претъпява почти пълно унищожение след Ашхабадското земетресение през 1948 година. След провъзгласяването на независимостта на страната, туркменските власти провеждат масова кампания по преименуване и „туркменизация“ на названията на градовете. Във връзка с това наименованието на туркменската столица в официални документи е Ашгабат.

Ашхабат е основан като укрепление. То е наименувано по името на близкото селище Асхабад (букв. „любим град“ на туркменски). Става административен център на Закаспийска област в рамките на Руската империя и се управлява от военна администрация. По това време градът е съставен от кирпичени къщи, обградени от плодови градини. Улиците са се проектирали прави, а сградите едноетажни, тъй като след няколко земетресения е взето решение да не се строят многоетажни кирпичени сгради. Населението расте, тъй като руснаците укрепват района, който е в близост до Персия, която е под влиянието на британците.

През 1919 г. градът е преименуван на Полторацк (в чест на болшевика Павел Полторацки). След пет години получава официален статут на столица на новообразуваната Туркменска ССР. Първоначалното име Ашхабад е възстановено през 1927 година. След това градът претърпява бърз растеж и индустриализация.

На 6 октомври 1948 г. Ашхабад е ударен от разрушително земетресение с магнитуд от 7,3 по Рихтер. Разрушени са от 90% до 98% от сградите в града. По различни оценки загива между половината и 2/3 от населението на града (тоест от 60 до 110 хил. души). Днешните официални оценки на Туркменистан сочат, че тогава са загинали 176 хил. души.

През 1962 г. до града достига Каракумския канал - най-големият напоителен канал в света, което позволява да се разреши проблема с постоянния недостатък на вода в града. Той е плавателен по по-голямата част от дължината му от 1375 километра. Каналът спомага за развитието на земеделието, особено в отглеждането на памук, и снабдява столицата Ашхабад с вода. Каналът е и основният фактор за намаляването на акваторията на Аралско море, което е екологична катастрофа за региона.

През 2013 г. градът влиза в книгата за рекорди на Гинес с най-голямата концентрация на сгради от бял мрамор.

Ашхабад е разположен в южната част на Туркменистан, на 25 км северно от границата с Иран в Туранската низина. Попада в оазиса Ахал-Теке. Надморската височина на града е между 214 и 240 метра.

Главните отрасли в икономиката на туркменската столица са производството на памучни текстили и металургията. Градът е важна спирка на Транскаспийската железница. Голяма част от заетостта в Ашхабад осигуряват държавни институции. Ашхабат участва в създаването на международен транспортен и транзитен коридор, улесняващ превоза на стоки между Централна Азия и Персийския залив. Силно развита е търговията, като из града са разположени много базари и търговски центрове.

Столицата се обслужва от международно летище "Ашхабад". В града е централата на Туркменистанските авиолинии. Ашхабад има въздушна връзка до и от всички големи градове в страната, както и някои градове в Азия и Европа, особено държави членки на ОНД.

Транскаспийската железница (Туркменбаши – Балканабад – Берекет – Ашхабат – Мари – Туркменабад) преминава през града от изток на запад. От 2006 г. има железопътна линия и на север - Транскаракумската железница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във