Банкеръ Daily

Свят

Асандж е имал връзка с руски хакери в Еквадор

Има основания да се смята, че основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който беше задържан вчера в Лондон, е бил свързан с руски хакери, живеещи в страната, съобщи еквадорският министър на вътрешните работи Мария Паула Рома на пресконференция в Кито, съобщи ТАСС.

По-късно пред радио "Сонорама" тя не изключи възможността прокуратурата да забрани на двама предполагаеми руски хакери, заподозрени във връзки с Асанж, да напускат страната.

След ареста на Асандж Еквадор арестува и предполагаем свързан с него хакер на международното летище в Кито. Според неназовани еквадорски източници, цитирани от Асошиейтед прес, това е шведският програмист Ола Бини. Публикация в британския вестник "Дейли експрес" твърди, че той е работил по програмното осигуряване на сайта "Уикилийкс". Цитирана от ДПА, Мария Паула Ромо заяви, че "съществува план за дестабилизиране на Еквадор, който е свързан с геополитически интереси".

Британски съд призна вчера Асандж за виновен в нарушаване на условията на освобождаване под гаранция.

Асандж беше признат за виновен от Уестминстърския магистратски съд в Лондон, че не се е предал на британските власти съгласно заповед за арест от 2010 г. във връзка с отпаднали впоследствие сексуални обвинения в Швеция. Той не се призна за виновен в нарушаване на условията на гаранцията.

Асандж се яви в съда, където беше пълно с негови поддръжници. Докато чакаше своите адвокати, той седеше спокойно и четеше книга, базирана на интервю с американския писател Гор Видал.

Асандж може да получи до 12 месеца затвор. Основният аргумент на защитата му беше, че той не е можел да очаква справедлив процес в британските съдилища, тъй като целта на Великобритания е била да "осигури предаването му" на американските власти.

САЩ искат Асандж да бъде екстрадиран във връзка с обвинения, че е заговорничел с бившия анализатор от американското военно разузнаване Челси Манинг за разгласяване на поверителни документи през 2010 г.

Защитата на Асанж заяви, че той ще се бори срещу екстрадиция в САЩ.

Основателят на "Уикилийкс", който прекара последните седем години в еквадорското посолство в Лондон, беше арестуван днес от британската полиция след като Еквадор взе решение повече да не му предоставя право на убежище

Негов адвокат каза, че арестуването му създава опасен прецедент за журналистите в САЩ.

Британските съдебни власти заявиха, че САЩ трябва да представят своите доводи по искането за екстрадиция на Асанж от Великобритания до 12 юни, отбелязва Ройтерс.

Искането за екстрадиция ще бъде разгледано на заседание на 2 май, посочва Франс прес.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във