Банкеръ Daily

Свят

Асад спечели изборите в Сирия с над 95%

Симпатизанти на Асад празнуват по улиците на Дамаск.

Председателят на Народния съвет (парламент) на Сирия Хамуда Сабаг обяви в четвъртък резултатите от гласуването на президентските избори в арабската република, проведени на 26 май. "Изборите бяха спечелени от действащия президент Башар Асад, който получи подкрепата на 95,1% от избирателите", каза Сабаг на пресконференция в Дамаск, излъчена от телевизия "Ал Ехбария" .

"Избирателната активност беше 78%, над 14 милиона граждани взеха участие в изразяването на волята си", обясни той и обърна внимание на „високото съзнание, проявено от гражданите, което надмина всички очаквания“.

"Сирийците показаха, че са решени да се изправят срещу опасни предизвикателства и са написали поредната славна страница в историята на своята страна", подчерта шефът на парламента.

Съперниците на Асад - бившият депутат от Социалистическата юнионистка партия Абдула Салум Абдула и представителят на патриотичната опозиция Махмуд Ахмед Мурай - получиха съответно 1,5% и 3,3% от гласовете.

Още преди обявяването на резултатите от гласуването в сирийската столица и други градове започнаха празнични тържества, придружени от национална музика и танци.

Президентският мандат, съгласно конституцията от 2012 г., е седем години. Предишните избори бяха проведени през 2014 г., на които Асад получи подкрепата на 88,7% от избирателите.

Притесненията на Запада са, че след десет години война Сирия тъне в разруха, стотици хиляди хора загинаха, милиони избягаха от страната. Според неофициални данни около 7 млн. сирийци са напуснали страната.

В Сирия са се ангажирали както "великите сили" Русия и САЩ, така и регионални лидери като Турция, Иран, а и Израел. Режимът в Дамаск контролира само две трети от територията, но въпреки това може да се каже, че той спечели гражданската война, пише Дойче Веле.

На хоризонта не се задава нито смяна на режима, нито пък някаква подялба на властта край масата за преговори. Време е да признаем реалността. Защото Сирия се намира в огромна нужда. Към унищожителните последици от десетгодишната война сега се прибавя и катастрофална икономическа криза.

Европейците се ангажират единствено с хуманитарна подкрепа. Най-много пари за помощи отпускат тъкмо държавите от ЕС. Но хуманитарният ангажимент в един момент достига границите си: той се свежда главно до спешни помощи, до грижа за оцеляването на вътрешните и външните бежанци. За икономическото възстановяване на Сирия са нужни съвсем други инструменти, които обаче са блокирани от санкциите срещу режима на Асад.

Facebook logo
Бъдете с нас и във