Банкеръ Daily

Свят

Асад обяви, че е готов за преговори

Президентът на Сирия Башар Асад заяви готовност да води преговори, ако това би довело до финал на конфликта в страната.„Основната задача на всеки един политик, на правителството, на премиера или президента - е да работи за благото на своя народ и страна. Ако една среща или едно ръкостискане ще доведат до някаква полза за народа на Сирия, аз съм длъжен да направя тази крачка, независимо дали ми харесва или не", каза той в интервю за руските канали „Русия 24" и RT.

Асад каза още, че Западът провежда против него и против руския президент Владимир Путин пропагандна кампания, която има за цел на практика смяна на ръководството на двете държави. "Западът не приема партньори и суверенни държави. Какви са им претенциите към Русия? А към Сирия? А към Иран? Това са суверенни държави. Те (западните страни, бел.ред) искат да вземат един човек и да го поставят на ръководното място и той да действа в интерес на техните страни, а не в интерес на родината си", коментира сирийският президент.

Според Башар Асад въпросът с неговата оставка може да бъде поставен и решен само от сирийския народ. Президентът идва на власт със съгласието на народа, чрез провеждане на избори, затова и си отива от власт също по решение на народа, а не според решението на САЩ, Съвета за сигурност, ООН, Женевската конференция и други. Ако народът иска президентът да остане - той остава, в противен случай - той трябва незабавно да си отиде, обяснява своята принципна позиция по въпроса с оставката си Асад.

Facebook logo
Бъдете с нас и във