Банкеръ Daily

Свят

Асад: Няма да отстъпя пред враговете си

Сирийският президент Башар Асад заяви в излъчено снощи телевизионно интервю, че няма да отстъпи от битката със своите врагове, предаде Ройтерс.

Говорейки по беларуския канал ОНТ, Асад обеща, че ще защитава договорените с посредничество на Русия зони за деескалация и се зарече да смаже, с подкрепата на Иран и Хизбула, онези сили, които се опитат да нарушават тези зони. Според него зоните за деескалация дават шанс на бунтовниците от въоръжената опозиция да предадат оръжието си и да се "помирят" с правителството, а освен това осигуряват защита на цивилното население.

Асад заяви, че преговорите в Женева за решаване на сирийския конфликт не са дали резултат, предаде ТАСС.

"Що се отнася до Женева, тя си остава място за медийни срещи. На нито една от женевските срещи не бе направено нищо конкретно, дори на една милионна от процента", заяви Асад.

По думите му мирните преговори в Женева имат за цел сирийските власти да направят отстъпки.

"Аз обаче няма да направя нито една отстъпка, тъй като президентът няма право да прави отстъпки в национален мащаб. Такива решения се вземат на общонационално, общонародно равнище, за тях е необходим референдум", каза той.

По думите на Асад той може да направи отстъпки "по лични въпроси, но не и по суверенитета, националните интереси, конституцията и независимостта" на Сирия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във