Банкеръ Daily

Свят

Армин Лашет изостава от Маркус Зьодер за следващ канцлер на Германия

Маркус Зьодер (вляво) и Армин Лашет

Новият лидер на германските християндемократи Армин Лашет все още трябва да убеди избирателите, че би могъл да е по-добрият кандидат от премиера на Бавария Маркус Зьодер за наследяване на канцлерката Ангела Меркел след изборите през септември, показва публикувано днес проучване, цитирано от Ройтерс.

Центристът Лашет се представи като човека, който може да излекува разделенията в Християндемократическия съюз (ХДС), след като в събота беше избран за лидер на партията, което го постави във водеща позиция за наследяване на Меркел на канцлерския пост.

Анкета на социологическия институт "Форза" обаче показа, че 36 процента от избирателите биха предпочели Зьодер да бъде кандидат за канцлер от консервативния блок на Меркел. Според проучването, в което са участвали 2000 души, Лашет има подкрепата на 21 процента.

Зьодер оглавява Християнсоциалния съюз (ХСС), който е партньор на ХДС в консервативния блок на Меркел. Обикновено, мака и невинаги, кандидатът на консерваторите за канцлер е бил от християндемократите.

Консервативният блок два пъти е издигал кандидат от ХСС, като и двата пъти тези кандидатури са били губещи.

Малката разлика, с която Лашет спечели балотажа срещу твърдия консерватор Фридрих Мерц, обаче подчертава предизвикателството, пред което е изправен новият лидер на ХДС във връзка с постигането на единство в консервативния блок.

Въпреки четирите последователни изборни победи на Меркел консервативният блок никога не е бил напълно съгласен с нейната центристка политика.

Напоследък Зьодер измества своята ориентация от дясно към умерения център. Той повтаря, че неговото "място е в Бавария", но също така казва, че ХДС и ХСС заедно ще решат кой да е кандидатът за канцлер от консервативния блок, като призовава това решение да бъде взето едва след провинциалните избори в средата на март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във