Банкеръ Daily

Свят

Армин Лашет и Маркус Зьодер - кой да е кандидатът за канцлер?

Дуелът Зьодер - Лашет продължава...Двамата политици обещаха да се договорят помежду си до края на седмицата, но, са отложили решението по този въпрос. Те продължават контактите си по тази тема.

Председателят на германския Христиан-демократически съюз (ХДС) Армин Лашет и шефът на Христиан-социалния съюз (ХСС) Маркус Зьодер, въпреки първоначалните планове, няма да могат до края на тази седмица да определят, кой от тях ще стане общият кандидат за канцлер от консерваторите. Това съобщава вестник Bild на своя сайт без да посочва източника си.

ХДС и ХСС са две различни партии, но в Бундестага те са в партньорство, а също така те издигат общ кандидат за поста на канцлер на Германия. Дълго време претендентът беше само един - Лашет, но преди седмица своите амбиции обяви и Зьодер. Всяка от двете партии, които обикновено се стараят да сведат разногласията си до минимум, сега отказва да отстъпи и държи на своя кандидат.

Двамата политици обещаха да се договорят помежду си до края на седмицата, но, както пишет изданието, са отложили решението по този въпрос. Те продължават контактите си по тази тема, четем в статията.

Лашет оглавява правителството на Северен Рейн - Вестфалия, най-населената федерална провинция, а Зьодер ръководи Бавария, най-голямата по територия провинция.

ХСС по принцип е регионална партия и осъществява своята политическа дейност само в Бавария, а ХДС - в останалите 15 региона. Представител на ХСС никога по-рано не е бил кандидат за канцлер на Германия. Сега рейтингът на Зьодер е по-висок, отколкото на Лашет, и именно поради това той не иска да отстъпи по въпроса за издигането на кандидат.

Парламентарните избори във ФРГ са насрочени за 26 септември. Партията победител ще получи правото да сформира правителство на болшинството, а лидерът й при успешно съставяне на правителствен кабинет ще го оглави.

 

Канцлер на Германия 

е постът на оглавяващия правителството на Германия. Официалната титла на заемащия поста се мени няколко пъти в историята на Германия. В най-новата история заемащият поста се нарича „бундесканцлер/ка“ (Bundeskanzler/in), което в превод от немски е федерален канцлер. Често се съкращава и само като „канцлер/ка“ (Kanzler/in). Текущият канцлер на Германия е Ангела Меркел, преизбрана няколко пъти. Тя е първата канцлерка на Германия (Bundeskanzlerin).

Канцлерският пост, специфичен за германската политическа система, съответства на министър-председател в други страни.

С приемането на Германската конституция през 1949 година се връща и старото име на длъжността бундесканцлер. От 1949 година конституцията на Германия дава големи правомощия на канцлера, докато ролята на президента е ограничена.

Федералното правителство се състои от канцлер и неговия кабинет от министри.

Пълномощията на канцлера се дават от федералната конституция. На практика за такъв се избира лидерът на партия (или коалиция) с мнозинство в парламента (Бундестаг). С изключение на Хелмут Шмит, канцлерът обикновено е и лидер на своята партия. Подобен е и случаят с канцлера Герхард Шрьодер, които е избран през 1999 година, но напуска поста на лидер на Социалдемократическата партия през 2004 (около година преди изборите).

Официалното назоваване (и обръщение) на канцлера на Германия е „Господин Канцлер“ (Herr Bundeskanzler – Хер Бундесканцлер) за мъж или „Госпожа Канцлерка“ (Frau Bundeskanzlerin – Фрау Бундесканцлерин) за жена.

От създаването му през 1867 година общо 33 личности са заемали поста канцлер на Германия и повечето от тях са титулувани като канцлери.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във