Банкеръ Daily

Свят

Армин Лашет бе избран за лидер на германските християндемократи

Армин Лашет, премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия, бе избран за лидер на Християндемократическия съюз на Германия, съобщиха осведомителните агенции. За него са гласували 571 от делегатите на конгреса на партията. Изборът на Лашет означава, че той може да е кандидатът на консерваторите за канцлер на изборите тази есен.

Армин Лашет беше избран за председател на германския Християндемократически съюз след балотаж срещу Фридрих Мерц. За Лашет гласуваха 521 от участващите 1001 делегати в първия дигитален конгрес на партията срещу 466 за съперника му. 

Лашет (59 г.) е министър-председател на провинция Северен Рейн- Вестфалия и много вероятно той да наследи на поста канцлерката Ангела Меркел, когато тя се оттегли след следващите парламентарни избори през септември.

„Искам да направя всичко, така че следващия канцлер в резултат на федералните избори да бъде от съюза ХДС/ХСС“, обяви Лашет след избирането си за лидер на ХДС. 

За председателското място се състезаваха старият съперник на Меркел - икономическият експерт и представител на по-консервативното крило в партията Фридрих Мерц, премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия и поддръжник на политиката на Меркел - Армин Лашет и бившият министър на околната среда Норберт Рютген.

Дотук се стигна след като преди почти година настоящата лидерка на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер изненадващо обяви, че се оттегля от поста си и се отказва и от кандидатурата си за канцлер на следващите избори. Тя остава обаче министър на отбраната. Стъпката си тя обясни с това, че за нея за кандидат-канцлер на партията трябва да бъде издигнат нейният лидер, а тъй като тя не се стреми към канцлерския пост, се налага да се откаже и от председателството на ХДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във