Банкеръ Daily

Свят

Армията на САЩ не знае откъде е дошъл коронавирусът

Ген. Марк Мили

Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили заяви вчера, че все още е неизвестно къде точно се е появил новият коронавирус, но потвърди мнението на Вашингтон, че той вероятно не е бил създаден от човек, предаде Ройтерс.

"Дали той се е появил от вирусологична лаборатория в Ухан. Дали е тръгнал от рибен пазар в Ухан? Дали се е появил някъде другаде? Отговорът е: не знаем", заяви генерал Мили на пресконференция в Пентагона. Той добави, че правителството на САЩ продължава да търси отговор на тези въпроси.

"Нищо не е окончателно, но доказателствата говорят за естествен произход на вируса, за това, че той не е бил създаден от човек", посочи генерал Мили, цитиран от ТАСС.

Думите му контрастират с оценката на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, който в неделя заяви, че Вашингтон разполага със значителни доказателства, че коронавирусът е започнал да се разпространява от китайска лаборатория, отбелязва Ройтерс.

Междуведомствената работна група, създадена от Белия дом с цел борба срещу новия коронавирус в САЩ, ще прекрати дейността си и ще бъде заменена с друга, която ще се съсредоточи върху икономическата възстановяване на страната. Това заяви вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на посещение във фабрика за медицински предпазни маски в щата Аризона, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Тръмп потвърди този план в отговор на въпрос на репортери, след като вицепрезидентът Майк Пенс, който оглавява кризисния щаб, заяви по-рано, че Белият дом обмисля да прекрати работата му.

"Майк Пенс и неговата работна група свършиха много работа, но сега гледаме на нещата под малко по-друга форма. Тази форма е безопасност и възобновяване /на икономическата дейност/ и ние ще създадем една друга група, която вероятно ще се занимава с това", заяви Тръмп.

Запитан дали обявява "мисията изпълнена" в борбата срещу коронавируса, Тръмп каза: "Не, изобщо не е така. Мисията ще е изпълнена, когато всичко приключи".

Президентът отбеляза, че водещият национален експерт по инфекциозни заболявания Антъни Фаучи и координаторът на Белия дом за борбата срещу коронавируса Дебора Брикс ще останат съветници след като кризисният щаб бъде разформирован. "Те ще влязат в новата група, заедно с други медици и експерти в тази област", посочи Тръмп и добави: "Ние не можем да държим страната си затворена пред следващите пет години".

По време на визитата си във фабриката за медицински маски N95 в град Финикс, щата Аризона, самият Тръмп, както обикновено, не носеше маска, за разлика от работниците около него, отбелязват Франс прес и Ройтерс. Още в началото на април той заяви, че няма намерение да изпълнява препоръките на здравните власти за носене на маска.

Facebook logo
Бъдете с нас и във