Банкеръ Daily

Свят

Арменските военни жертви в Нагорни Карабах вече са 223

Представители на етническите арменци в азербайджанската сепаратистка област Нагорни Карабах заявиха днес, че още 21 военнослужещи са били убити при сражения с Азербайджан, предаде Ройтерс. Така общият брой на военните жертви на отцепниците е достигнал 223 от началото на боевете преди осем дни.

Азербайджан отново подложи на обстрел Нагорни Карабах, а представител на сепаратистките власти каза, че цивилните жертви от началото на сраженията са нараснали на 18.

Азербайджан не разкрива своите военни загуби, но твърди, че е загубил 25 цивилни.

Двама цивилни са убити на арменска територия.

Армения и Азербайджан взаимно се обвиниха за атакуване на области с мирно население.

Нагорни Карабах заяви, че азербайджанските въоръжени сили са нанесли ракетни удари срещу главния град в района Степанакерт.
Продължават да се водят интензивни боеве, каза говорител на арменското министерство на отбраната.

Азербайджан заяви, че Армения е обстрелвала с ракети гъстонаселени области и гражданска инфраструктура на негова територия.

"Не е вярно и е пълна дезинформация, че Армения е обстрелвала азерски крепости", отговори служител на арменското министерство на отбраната.

Азербайджанският президент Илхам Алиев призова за включване на Турция в мирния процес за Нагорни Карабах, предаде Ройтерс.

Русия осъществява постоянен диалог с Азербайджан и Турция на високо ниво във връзка със ситуацията в Нагорни Карабах, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той направи изявлението в отговор на журналистически въпрос защо от началото на изострянето на конфликта в Нагорни Карабах руският президент Владимир Путин е провел няколко телефонни разговора с арменския министър-председател Никол Пашинян и нито един с колегите си от Азербайджан и Турция.

Според Песков "това зависи от работния график на президента и целесъобразността". "Това въобще не означава, че руската страна изпитва недостиг на работни контакти. Напротив, външният министър на Русия (Сергей) Лавров поддържа постоянен контакт с колегите си от Азербайджан и Турция. Руско-турският и руско-азербайджанският диалог, както и руско-арменският диалог във връзка с карабахския конфликт, се осъществяват на високо ниво и на постоянна основа", каза той.

Говорителят на Кремъл не изключи възможността при необходимост Путин да разговаря по телефона с президентите на Азербайджан и Турция, Илхам Алиев и Реджеп Тайип Ердоган, за обсъждане на ситуацията в Нагорни Карабах.

Facebook logo
Бъдете с нас и във