Банкеръ Daily

Свят

Армения се надява на нормализация с Турция с подкрепата на Русия

Никол Пашинян

Армения се надява на нормализация на отношенията с Турция с подкрепата на Русия, заяви премиерът на Армения Никол Пашинян на пленарна сесия на Източния икономически форум във Владивосток, предаде ТАСС.

"Ние започнахме разговор с Турция. Надяваме се с подкрепата на Русия да нормализираме отношенията с Турция", заяви той.

Представители на Турция и Армения проведоха вече четири кръга преговори в рамките на процеса на нормализиране на двустранните отношения. Първата среща се състоя в Москва през февруари, след това страните се срещаха във Виена.

На последната среща на представителите на 1 юли беше взето решение в най-кратки срокове да се осигури възможност за преминаване на турско-арменската граница на лица от трети страни и да започнат директни товарни авиопревози между Армения и Турция.

Новият кръг преговори между представителите на Турция и Армения, който се планира за септември, може да бъде фокусиран върху изграждането на механизъм за укрепване на доверието между двете страни, съобщи на 12 август в. "Миллиет", позовавайки се на представител на турското външно министерство.

Въпреки общата си граница Армения и Турция не поддържат дипломатически отношения. През 2009 г. в Цюрих външните министри на двете страни подписаха протоколи за назначаването на специални представители по въпросите на нормализирането на двустранните отношения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във