Банкеръ Daily

Свят

Армения признателна на САЩ за признаването на арменския геноцид

Никол Пашинян

Армения изразява признателност на Камарата на представителите на САЩ за приемането на резолюция, признаваща геноцида над арменците в Османската империя, и смята, че тази стъпка има важно значение в контекста на тържеството на хуманизма, истината и справедливостта, се с казва в разпространена днес декларация на арменското външно министерство, съобщи ТАСС.

В документа се подчертава, че приемането на тази резолюция е важна стъпка в поддържането на международните усилия, насочени към предотвратяване на престъпленията на геноцида. Армения е готова да продължи тясното сътрудничество с всички международни партньори за активизиране на усилията по предотвратяване на престъпления против човечеството, заявиха от арменското външно министерство.

Резолюцията /за признаването на геноцида/ е смела стъпка в посока установяване на истината и историческата справедливост, тя ще донесе утеха на много потомци на арменци, преживели геноцида, написа премиерът на Армения Никол Пашинян в Туитър.

Американският посланик в Анкара Дейвид Сатърфилд е повикан в турското външно министерство във връзка с приемането от Камарата на представителите на американския Конгрес на двете резолюции, насочени срещу Турция, съобщава турският телевизионен канал НТВ.

Според дипломатически източници Сатърфилд е повикан в турското външно министерство по повод приемането от Камарата на представителите на Конгреса на резолюция за събитията от 1915 г., лишена от историческо и правно основание, и на проектозакон, предвиждащ налагане на санкции на Турция във връзка с операция "Извор на мира", посочва телевизията.

В писмено съобщение на турското външно министерство се посочва, че Анкара отхвърля приетата от Камарата на представителите резолюция за така наречен "арменски геноцид". В съобщението се казва, че това решение, което няма "историческо и правно основание", е "взето с вътрешнополитически подбуди". Турското външно министерство осъди и приетия от Камарата на представителите проектозакон, предвиждащ налагане на санкции на Турция заради операция "Извор на мира" в Североизточна Сирия.

Признаването на арменски геноцид от Камарата на представителите на американския Конгрес няма никаква стойност за Анкара, заяви от своя страна турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Обръщам се към американската публика и към останалия свят: тази мярка няма никаква стойност, ние не я признаваме."

"В нашата /мюсюлманска/ вяра геноцидът е забранен /.../ Виждаме това обвинение като най-голямата обида за нашата нация", заяви той, цитиран от АФП.

Турският парламент ще отговори на приетата от Камарата на представителите резолюция, каза още Ердоган.

Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити близо 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че става дума за гражданска война, в която са загинали между 300 000 и 500 000 арменци и още толкова турци и категорично отхвърля тезата за геноцид.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във