Банкеръ Daily

Свят

Армения предаде на Азербайджан първата от отстъпените територии

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обяви днес, че неговите въоръжени сили са поели контрол над Агдамския район - територия, отстъпена от Армения съгласно споразумението за прекратяване на огъня, сложило край на поредния изблик на въоръжения конфликт във връзка със спорния анклав Нагорни Карабах.

Примирието, сключено с посредничеството на Русия миналата седмица, предвижда Армения да предаде на Азербайджан контрола над някои територии, държани от нея извън границите на Нагорни Карабах. Агдам е първата от тях, която Ереван предава.

"Днес с чувство на безкрайна гордост съобщавам на моя народ за освобождението на Агдам", каза Алиев в обръщението си. "Агдам е наш!", подчерта той.

Множество от тържествуващи хора, развяващи националното знаме, се събраха в азербайджанската столица Баку да празнуват връщането на района на Агдам.

Алиев отбеляза още, че предаването на територията е станало "без нито един изстрел или жертви" и го нарече "голям политически успех", който е бил възможен благодарение на "спечелената брилянтна победа на бойното поле".

Въпреки че връщането на района Агдам, който е международно признат като част от Азербайджан, е триумф за Баку, радостта на хората там се примесва с мъка и гняв. Главният град на района - Агдам, в който някога са живели 50 000 души, известен с белите си къщи и красива триетажна чайна, сега е в развалини и понякога е наричан "Кавказката Хирошима". Днес единствената изцяло останала невредима сграда е джамията.

Споразумението от Москва, което Азербайджан празнува като своя победа, бе посрещнато с отчаяние и гняв от много арменци. В арменската столица Ереван веднага след обявяването на мирното споразумение избухнаха масови протести, а много етнически арменци масово започнаха да напускат териториите, които трябва да бъдат предадени на Азербайджан, като на тръгване подпалват домовете си.

След новите протести в Ереван вчера днес обстановката е спокойна. Движението в арменската столица е нормално.

Вчера привърженици на опозицията, настояващи за оставката на премиера Никол Пашинян, се опитаха да блокират някои от централните булеварди на града. Полицията успя да ги изтика от пътното платно и след около час движението в столицата бе възобновено. Има задържани опозиционни активисти. Силите на реда продължават да дежурят около сградите на правителството и на парламента на републиката.

Опозицията иска оставката на премиера, защото смята, че споразумението за примирие в Нагорни Карабах е фактически капитулация и че виновен за вътрешните икономически и социални проблеми на страната е министър-председателят. Самият Пашинян заяви, че след падането на град Шуши борбата за арменската страна е загубила смисъл, защото от този момент Ереван вече не е бил в състояние да постигне прелом в бойните действия.

В сряда Пашинян представи 6-месечен план за действия, който според него има за цел да осигури стабилността на Армения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във