Банкеръ Daily

Свят

Армения и Азербайджан взаимно се обвиняват в нарушаване на примирието

Споразумението между Армения и Азербайджан за прекратяване огъня в Нагорни Карабах влезе в сила от 12 ч. на 10 октомври. Обаче след това двете държави си размениха обвинения в извършване на нови атаки в нарушение на примирието, които и двете отрекоха. Така те подкопаха усилията на "Минската група" - Франция, Русия и Съединените щати, които проведоха редица от спешни преговори за разрешаване на конфликта.

Прекратяването на огъня с посредничеството на Русия бе постигнато след спешни преговори на ниво външни министри в Москва в събота. То сложи край на боевете, за да позволи на арменците и азербайджанците да разменят затворници и убити войници.

Азербайджан обвини Армения, че в ранните часове на деня е започнала обстрел срещу жилищен квартал в Гянджа, втория по големина град. Прокуратурата на Азербайджан заяви, че при нападението са убити девет души, а други 34 са ранени.

Арменското министерство на отбраната нарече азербайджанските твърдения за нападението срещу Гянджа “абсолютна лъжа“ и обвини Азербайджан, че продължава да обстрелва населени райони в Карабах, включително Степанакерт, най-големият град в региона.

Говорителят на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш апелира засегнатите страни в конфликта да зачитат споразумението за прекратяване на огъня и да достигнат консенсус по конкретните въпроси час по-скоро.

Преговорите бяха първият дипломатически контакт между двете страни, откакто на 27 септември избухнаха боеве за планинския анклав, при които загинаха стотици души. Нагорни Карабах е международно признат като част от Азербайджан, но е населен и управляван от етнически арменци. Етническо прочистване е проведено, след като арменските сили завзеха територията през 1993 г.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във