Банкеръ Daily

Свят

Арменците гласуват на предсрочни парламентарни избори

Народното събрание е законодателният орган в Армения.

В Армения гласуват на предсрочни парламентарни избори, които правителството насрочи в опит да сложи край на политическата криза в страната след шестседмичния въоръжен конфликт с Азербайджан от миналата есен за анклава Нагорни Карабах, съобщава БТА.
След примирието премиерът Никол Пашинян бе подложен на натиск да подаде оставка заради условията на споразумението за прекратяване на огъня с Азербайджан. Съгласно документа, Азербайджан си върна контрола над територии, изгубени по време на войната в началото 90-те години на миналия век. 
Вотът днес се очертава оспорван, отбелязват анализаторите. Социологическо проучване на "Галъп интернешънъл" показва, че 24.1% от избирателите са готови да подкрепят блока на Роберт Кочарян "Алианс Армения", а 23.8% са за партията на Пашинян "Граждански договор". Който получи мнозинство в парламента ще избере бъдещия премиер, номиниран от президента на страната.
Армения, на чиято територия има руска военна база, е близък съюзник на Москва, но Пашинян, дошъл на власт след протести срещу корупцията през 2018 г., има по-хладни отношения с Кремъл в сравнение с предшествениците си.

Основният съперник на Пашинян - Роберт Кочарян, произхожда от спорния регион Нагорни Карабах. Той вече е бил президент на Армения - от 1998 г. до 2008 година. Кочарян бе обвинен в превишаване на правомощията си, когато през март 2008 г. въведе извънредно положение след спорни избори. В сблъсъците тогава между протестиращи и полицията най-малко 10 души бяха убити.

Народното събрание

е законодателният орган в Армения, който се състои от 131 депутати, избирани за срок от 4 години. Мажоритарно избраните депутати са 56, а пропорционално избраните – 75. Изборната бариера е 5 процента.

Република Армения 

(на арменски: Hayastani Hanrapetut’yun, Айастани Анрапетутюн) е страна от Югозападна Азия, но политически и културно тя е приемана като част от Европа. Граничи с Турция на запад, с Грузия на север, има общи граници с Азербайджан на изток и на юго-западе - с Нахичеван (Азербайджан), и с Иран на юг. Площта ѝ е 29 743 km². Столицата й е Ереван.

Арменците са 96% от населението. Националните малцинства са: рунаци, езиди, курди, асирийци, гърци, украинци, евреи и други. 

По-голямата част от населението са последователи на Арменската Апостолическа Църкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във