Банкеръ Daily

Свят

Арестуват 103-ма турски учени

Турската прокуратура е наредила да бъдат задържани 103-ма учени от истанбулски университет в разследване против последователи на Гюлен, съобщи Ройтерс, като се позовава се на турската частна телевизия НТВ.

Живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен е обвиняван от Анкара, че стои зад опита за преврат, извършен в страната на 15 юли, и че оглавява т.нар. ФЕТО. (Тези инициали бяха обявени от властите през лятото; те означават Фетхуллахистка терористична организация.)

Разследването е съсредоточено върху Техническия университет Йълдъз в Истанбул, уточнява Ройтерс.

Електронното издание на в. "Хюриет" информира, че полицията за борба с организираната престъпност вече е задържала 70 служители на висшето учебно заведение.

"Хюриет" съобщава освен това, че затворите, в които са задържани членове на ФЕТО, се пазят и с противовъздушна охрана. Там ще бъдат назначени и повече надзиратели.

Системата на сигурността в затворите Силиври в Истанбул, Синджан в Анкара и Шакран в Измир е била преструктурирана, след като силите за сигурност разкрили, че гюленисти готвели бягство, като планирали да предизвикат бунт в затвора Синджан, уточнява "Хюриет".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във