Банкеръ Daily

Свят

Арестуваха лидерите и депутати от кюрдската партия в Турция

Демирташ (вляво) и Юксекдаг

Двамата съпредседатели на Демократичната партия на народите (ДПН) и още девет депутати в турския парламент от прокюрдската партия бяха задържани в петък сутринта, предаде Ройтерс, като се позова на адвокати на ДПН.

Причина за арестите е отказът на 11-те народни представители да дадат показания за престъпления, свързани с "терористична пропаганда".

Единият от съпредседателите на ДПН, Селяхаттин Демирташ, е бил задържан в дома си в Диарбекир, най-големия град в населената преобладаващо с кюрди югоизточна част на Турция, а другият, Фиген Юксекдаг - в нейното жилище в столицата Анкара. Арестувани били още девет депутати от прокюрдската партия.

Турция обвинява ДПН във връзки със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която е смятана за терористична организация от властите в Анкара, САЩ и ЕС, припомня Ройтерс. 

През декември турската главна прокуратура започна разследване срещу Демирташ по подозрения в "престъпления срещу конституционния строй". Повод за това станаха изказвания на съпредседателя на ДПН за независимост на областите, населени преобладаващо с кюрди.

Прокуратурата поиска Демирташ да бъде осъден на пет години затвор за разпространяване на "терористична пропаганда".
ДПН има общо 59 депутати и е трета сила в 550-членния турски парламент.

Часове след ареста на кюрдските лидери мощна експлозия разтърси центъра на Диарбекир. Най-малко един човек е загинал, а над 30 са ранени при взрива в близост до полицейски участък, където са задържани част от арестуваните кюрдски депутати.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във