Банкеръ Daily

Свят

Арестуваха двама каталунски сепаратистки лидери

Жорди Санчес и Жорди Куишарт

Испанският Върховен съд разпореди предварителен арест за двама лидери на каталунски сепаратистки организации, докато се води следствие срещу тях по подозрение за противодържавна дейност, предаде Ройтерс.

Според прокуратурата Жорди Санчес и Жорди Куишарт са изиграли важна роля в планирането и подготовката на референдума за независимост в Каталуния на 1 октомври, обявен за незаконен от испанското правосъдие.

Двамата се явиха за втори път пред специалния съд за дела, свързани с националната сигурност. Те са обвинени в противодържавна дейност, защото на 20 септември свикали и насърчили протестиращи, които в продължение на няколко часа попречили на служители на националната полиция да обискират офиси на каталунското правителство в Барселона.

Каталунският премиер Карлес Пучдемон коментира арестите като "много лоша новина".

"Те се опитват да хвърлят в затвора идеи, но това засилва стремежа към свобода", написа Пучдемон в Туитър.

Говорител на каталунското правителство нарече "провокация на испанската държава" снощния арест на двамата влиятелни сепаратистки лидери.

Организациите, оглавявани от двамата задържани - "Национално каталунско събрание" и "Омниум културал" - отправиха призив към хората в Каталуния да спрат работа днес по обед, за да протестират срещу арестите.

За тази вечер са насрочени и протести пред представителствата на националното правителство в градовете на Каталуния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във