Банкеръ Daily

Свят

Арестуваха директора на румънската Здравна каса

Мариан Бурча

Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния арестува директора на Здравата каса по разследване за отчитане на фиктивни медицински услуги, съобщи информационният сайт "Зиаре".

Антикорупционните прокурори са извършили общо 50 обиска, включително и в Националната здравноосигурителна каса и в Здравноосигурителната каса на община Букурещ.

Според съдебни източници освен директора на НЗОК Мариан Бурча са арестувани и още 13 души. Служителите са обвинени във вземане и даване на подкуп, търговия с влияние, съставяне на организирана престъпна група, измама, злоупотреба със служебно положение, фалшификация на документи и други престъпления, като деянията са извършени в периода януари 2016-август 2017 г., посочват цитираните източници.

По-късно румънският премиер Михай Тудосе отстрани от длъжност директора на Здравната каса  Освен директора на НЗОК Мариан Бурча бяха арестувани и още 13 души.

Сред задържаните има други членове на ръководството на касата, задържан е и бившият шеф на Здравноосигурителната каса Община Букурещ Лучиан Бара, представители на фирми за медицински услуги, както и адвокат от колегията в Букурещ.

Всички са задържани за 24 часа, като антикорупционните прокурори в рамките на днешния ден ще поискат от Апелативния съд в Букурещ поставянето им в предварителен арест.

Facebook logo
Бъдете с нас и във