Банкеръ Daily

Свят

Арести в Истанбул на демонстрация за 1 май

Турската полиция е затворила главни пътища към истанбулския централен площад "Таксим" като част от мерките за сигурност по случай Първи май, съобщава ДПА.

Около 26 хиляди полицаи са разположени в Истанбул, включително около района Малтепе в азиатската част на града, където на синдикатите е позволено да организират чествания на празника в одобрена от властите зона.

Главната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия, и някои водещи синдикати участват в митинга в Малтепе, който вече е в ход.

Неразрешен протест на малка лява политическа партия, която се опита да стигне до "Таксим", бе разпръсната от полицията и 15 души бяха арестувани, съобщиха частната турска агенция "Доган" и активисти. Десетки хора, облечени в червено, се включиха в шествието.

"Доган" предаде, че представители на някои синдикати са били допуснати да положат венци на "Таксим" на паметник в чест на независимостта на Турция и основаването на републиката през 1923 г.

Емблематичният площад в Истанбул и тази година е затворен за прояви по случай празника от съображения за сигурност. Полицията издигна заграждения вчера около площада, за да попречи на провеждането на демонстрации. 

Площад "Таксим" бе затворен за първомайски манифестации от 1978 до 2010 г., след като на такъв митинг през 1977 г. при сблъсъци загинаха 37 души. Проявите през 2010 г. бяха мирни, но след като през 2012 г. забраната бе върната, отново имаше протести, придружени от насилие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във