Банкеръ Daily

Свят

Арести и ранени на референдума в Каталуния

Най-малко 40 души пострадаха при полицейската акция за спиране на референдума в Каталуния. По-голямата част от ранените са получили леки травми.Въпреки че се наложи властите да използват кумени куршуми срещу настояващите да гласуват на референдума, до сериозни сблъсъци не се стигна, съобщи "Ел Паис".

Испанските медии съобщиха, че полицията е задържала протестиращи в Барселона и е използвала гумени куршуми, за да ги разпръсне. Поради това властите в Каталуния поискаха незабавната оставка на представителя на испанското правителство в региона Енрик Мильо, обвинявайки го в репресии.

От вчера испанските полицаи трябваше да затворят образователните институции, където са поместени избирателните секции, и да конфискуват всички материали, свързани с референдума. По-рано стана известно, че служителите на Mossos d'Esquadra не запечатват помещенията, които са потенциални избирателни секции.

Властите съобщиха, че 73% от гласоподавателните секции са били отворени тази сутрин. 

Междувременно бе съобщено, че испанската прокуратура ще предприеме действия срещу каталунската полиция, чиито служители не се подчиниха на заповедта да спрат отварянето на избирателните секции за референдума за независимост.

Каталунската футболна федерация взе решение да отложи всички мачове, които трябва да се играят в областта днес. Хиляди пък се събраха във Виктория и Сан Себастиян. Баските обявиха, че подкрепят каталунците в тяхната битка с Мадрид. В един от кварталите на Хирона националисти пробваха да откраднат урната за гласуване, но са били изтласкани от полицията.

Каталунското правителство обяви, че гласуването продължава, въпреки призивите на властите в Мадрид да бъде прекратено. Хора се оплакаха, че не са могли да дадат вота си, защото ключалките на едно от училищата, където имало секция били запечатани със силикон. 

Каталуния представлява около една пета от икономиката на Испания - в региона се произвежда около 25% от износа на цялата страната към ЕС и трети страни. Ето защо евентуално отцепване на региона може да се окаже пагубно за икономиката на Испания. Данъците, които внася Каталуния са много повече от тези, които получава обратно от Мадрид. Около 21% от налозите, които хазната събира, идват точно от Каталуния.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във