Банкеръ Daily

Свят

Арабските страни сложиха край на кризата с Катар

Мохамед бин Салман

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман откри годишната среща на върха на шестте арабски страни от Съвета за сътрудничество в Залива с призив за единство срещу Иран. Лидерите на страните членки подписаха споразумение, което слага край на дипломатическия спор с Катар.

"Днес се нуждаем отчаяно от това да обединим усилията си, за да се изправим пред предизвикателствата, които ни заобикалят", каза той в телевизионно обръщение.

"Те включват заплахите, които представлява ядрената програма на иранския режим и програмата за балистични ракети, както и подривните и деструктивни проекти на неговите марионетки", добави Мохамед бин Салман.

Страните членки на Съвета - Бахрейн, ОАЕ, Катар, Кувейт, Оман и Саудитска Арабия, подписаха споразумение за прекратяване на дипломатическата криза с Катар.

"Усилията (на Кувейт и САЩ) ни позволиха да постигнем споразумение по декларацията от Ал Ула, която ще бъде подписана на тази среща на върха, където ще потвърдим солидарността и стабилността в Залива", каза саудитският принц, цитиран от Франс прес.

То предвижда нормализация на отношенията, снемане на блокадата, отваряне на въздушното пространство и морските и сухопътни граници с Катар.

Тези страни скъсаха отношенията си с Катар през 2017 г., защото го обвиниха, че подкрепя тероризма и се бърка във вътрешните им дела. Последваха икономически санкции и транспортна блокада на емирството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във