Банкеръ Daily

Свят

Арабската лига отхвърли мирния план на Тръмп за Близкия изток

Махмуд Абас

Арабската лига отхвърли мирния план на президента Тръмп за Близкия изток на извънредна среща на външните си министри в Кайро, като заяви, че този план няма да доведе до справедливо мирно споразумение между Израел и палестинците, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Арабската лига няма да съдейства на САЩ за изпълнението на плана, а Израел не трябва да го прилага със силови средства, се казва в изявление след срещата.

"Американско-израелският план" се отхвърля, защото "не спазва основните права и стремежите на палестинския народ", уточнява панарабската организация.

 

Мирният план на президента на САЩ Доналд Тръмп би довел до апартейд, заяви генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит, цитиран от ДПА.

"Този план води до статут, който реално представлява решение с една държава с две класи граждани. Това е апартейд, в който палестинците да са граждани от втора класа, лишени от основни граждански права", заяви Абул Гаит на извънредното заседание на Арабската лига в Кайро.

Предложението на САЩ "не води до стабилност, нито изгражда мир, а посява семената за още 100 години конфликт и страдания. Двете страни трябва да преговарят сами за постигане на решение, което да се приема и от двете", изтъкна той.

Палестинският президент Махмуд Абас обяви днес скъсването на всички отношения, включително в областта на сигурността, между Палестинската власт, от една страна, и Израел и САЩ от друга, съобщи Франс прес. 

Абас направи това изявление на извънредна среща на Арабската лига в Кайро, посветена на американския план за уреждане на израелско-палестинския конфликт.

Този план е "нарушение на споразуменията от Осло", подписани с Израел през 1993 г., заяви палестинският президент. Той уточни, че е изпратил послания на американската и израелската страна за скъсването на отношенията.

В изказването си на срещата палестинският президент заяви също, че отхвърля възможността за водене на преговори с Израел на основата на мирния план на американския президент Доналд Тръмп, оповестен на 28 януари във Вашингтон.

"На масата за преговори няма място дори за част от американската сделка", заяви Абас, цитиран от ТАСС. Той добави, че палестинците изцяло и категорично отхвърлят "сделката на века", но все още вярват в мира.

В предложения от Тръмп план Ерусалим се определя като "неделима столица" на държавата Израел, която ще получи контрол върху Западния бряг и ивицата Газа, както и върху ключови свещени места в Ерусалим. Освен това Вашингтон ще признае израелските селища на окупираните палестински територии като част от Израел. В плана се предлага столицата на евентуална палестинска държава да бъде в Абу Дис, предградие на Ерусалим.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във