Банкеръ Daily

Свят

Apple ще намали производството на iPhone 13 заради недостиг на чипове

Американската компания Apple може да намали  обема на производство на новия смартфон iPhone 13 и да пусне на пазара 10 млн. устройства по-малко, отколкото е било планирано първоначално, заради недостига на чипове. Това съобщава агенция Bloomberg, като се позовава на свои източници.

Според информацията на агенцията, компанията е имала намерение да произведе 90 млн. смартфона за последните три месеца на 2021 година. Но сега от заводите ѝ ще излязат по-малко устройства, тъй като партньорите на Apple - компаниите Broadcom, Inc и Texas Instruments, Inc, които  произвеждат полупроводници, не могат да предоставят на Apple достатъчно количество чипове.

По-рано Apple на ежегодната си есенна презентация анонсира новите модели на своите смартфони, таблети и "умни часовници". По информация на агенция Bloomberg, на 18 октомври компанията смята да представи новия модел MacBook Pro.

Мъск: новите заводи за производство на полупроводници ще отстранят дефицита на чипове през 2022 година

Ръководителят на компаниите Tesla и SpaceX Илън Мъск смята, че новите заводи за производство на полупроводници ще могат през 2022 година да покрият глобалния недостиг на микросхеми, който удари автомобилната промишленост  във връзка с пандемията.

"Мисля, че в краткосрочна перспектива ще бъде преодоляна кризата с недостига на микросхеми. Строят се множество заводи за производство на микросхеми. Аз мисля, че през следващата година ще имаме добри възможности за доставка на чипове", е казал предприемачът.

Нова технология за производство на чипове от тайваньската компания TSMC

Корпорациите Apple и Intel планират първи да започнат да използват технологията за производство на чипове от ново поколение, разработена от тайванската компания TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company). 

По информация от TSMC, използването на такива чипове ще повиши производителността на устройства с 10%, като в същото време енергопотреблението ще се намали с 25-30 на сто.

Дефицитът

Голяма група компании по целия свят се сблъскват с глобалния дефицит на микропроцессори, заради който те са принудени да спират или да намаляват производството. Дефицитът, възникнал през миналата година, е свързан с рязко нарасналото в условията на пандемия търсене на битова електроника, а също така и с увеличеното търсене на автомобили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във