Банкеръ Daily

Свят

Антъни Блинкън нарече Китай "най-голямото геополитическо предизвикателство на XXI век"

За администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, както и за нейните съюзници,  Китай е "най-голямото геополитическо предизвикателство на XXI век".  Това е заявил новият държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън по време на изказване в Държавния департамент, посветено на стратегическите приоритети във външната политика на новата администрация, съобщи Франс прес.
"Няколко страни представляват сериозни предизвикателства за нас. Сред тях са Русия, Иран и Северна Корея", обяви държавният секретар на САЩ в своята първа голяма външнополитическа реч, откакто зае поста преди около един месец.

"Има няколко сериезни кризи, с които ще се занимаем, в това число в Йемен, Етиопия и Мианмар. Но предизвикателството, поставено от Китай, е различно. Китай е единствената страна с икономическа, дипломатическа, военна и технологична мощ, която може да разклати сериозно стабилната и отворена международна система, както и всички правила, ценности и отношения, които правят света такъв, какъвто ние искаме да бъде", отбелязва Блинкън.

Той обеща подходът на САЩ към Китай да бъде комбинация от "конкуренция, когато е здравословно", "сътрудничество, когато е възможно" и "противопоставяне, когато е необходимо".

Според Блинкън САЩ трябва да "води диалог с Китай от позиция на силата".

Затова е нужно да се работи заедно със съюзниците и партньорите, а не те да се унищожават, тъй като на Китай ще му е по-трудно да игнорира съвместните ни усилия, подчертава Блинкен, критикувайки по този начин политиката на предишната администрация на Доналд Тръмп. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във